Nuo krūmo į puodelį

Štai mini-gidas, kuris apibūdina žingsnis po žingsnio, kaip ruošiama arbata - nuo krūmo į puodelį.

Gamybos procesas:

  • Skynimas
  • Vytimas
  • Pjovimas/vyniojimas
  • Fermentacija
  • Džiovinimas
  • Rūšiavimas

Skynimas

Pirmas žingsnis gamybos procese yra skynimas. Geriausios kokybės arbatos gaminamos iš dviejų lapų ir pumpuro nuskintų nuo krūmo viršūnėlės. Daugelis tiki, kad skynimas yra vienu iš svarbiausių arbatos gamybos etapų, dėl to, kad galutinio produkto kokybė priklauso nuo naudojamos žaliavos kokybės. Sekanti gamybos procesai gali tik kokybę išlaikyti - jie negali jokiu būdu jos pagerinti.

Vytimas

Žali lapai turi būti minkšti ir pasiduodantys apdorojimui prieš pjaustant. Vytimo procėso metu praranda apie trečdalį vandens pagal šilumos ar aplinkos oro įtaką.Nuskinti lapai guli ilgose negilose dėžutėse, kur cirkuliuoja šiltas oras iš ventiliatorių išdėstytų kiekvienos dėžutės pabaigoje.  Jei lapeliai nėra minkšti ir suvyte, pjovimo proceso metu išsiskiria per vandeningos sultys, kurios sumažina galutinio produkto kokybę.

Pjovimas/vyniojimas

Lapų ląstelės yra suplėšiamos pagal vieną iš dviejų procesų - susukimo arba CTC. Tai leidžia paleisti enzimus ir atskleisti juos deguonio poveikiui. Tradicinis gamybos būdas: lapai yra vyniojami į atitinkamą formą. Metodas CTC: lapai yra nupjaunami (ang. Cut), nuosekliai suplėšyti (ang. Torn), ir tada vyniojami (ang. Curled) su 3 peiliais. Todėl vadinamas CTC).

Fermentacija

Šis procesas apima oksidaciją ir kondensaciją arbatos katechinų (polifenoliai natūraliai pasitaiko arbatoje ir veikia kaip antioksidantai). Vizualiai arbata keičia spalvą iš žalios į rudą. Žaliosios arbatos fermentacija nevyksta tokiu būdu, kad lapai išlieka žali.

Džiovinimas

Paprastai lapai yra džiovinami didelioje krosnyje. Šiluma sunaikina enzimus ir sustabdo fermentacijos procesą.

Rūšiavimas

Į atskiras rinkas tradiciškai patenka visokių rūšių ir dydžio lapai. Arbatos parduodamos maišeliuose rinkos (Europa/JAV) nori mažesnio dydžio lapų, kurie greičiau užplikinasi ir suteikia stiprų nuovirą, o supakuotos arbatos rinkos, tokia kaip pavyzdžiui Pakistanas, nori didesnių dydžių lapų. Arbata praeina per sietų, rūšiuojančių lapus pagal konkrečius dydžius, serijas. Šiuo metu arbata yra parengta pakuoti ir siųsti mums ir mūsų ekspertams - arbatos degustatoriams. Paeiliui į darbą prisijungia gamybos grupės, kurių užduotis yra mišinių paruošimas Tetley vartotojams.